Anskuelsestavler i undervisningen – kan de bruges i dag?


“I gamle dage plukkede børnene blomster og legede tagfat. Det var forår, solen skinnede og mor havde tid til at meditere i skyggen af et gammelt egetræ. Engang brugte man anskuelsestavler i undervisningen for at vise eleverne livet i storbyen, på landet eller under varmere himmelstrøg, men det var ikke et hvilket som helst billede de fik.” (Læs Majken Astrup fortælle om anskuelsestavler her.)

Overbibliotekar Jens Bennedsen fra Danmarks Pædagogiske Bibliotek siger i artiklen: ”… de (anskuelsestavler) viser noget om det samfund man gerne ville præsentere børnene for. Ikke nødvendigvis et realistisk billede, men det rette billede. Eksempelvis er de fleste danske anskuelsestavler produceret i tiden efter nederlaget i 1864. Her fokuserede man ofte på at indgyde håb hos børnene.”

Jeg tænker, at det kunne være sjovt og meningsfuldt at arbejde med emnet i skolen i dag. F.eks. ved at lave anskuelsestavler om det samfund vi har, som vi gerne vil vise eleverne, og så vende den om og lade eleverne lave anskuelsestavler, som fortælller de voksne, hvordan de synes verden ser ud fra deres synsvinkel. Hvad vil de gerne have os voksne til at se, og hvad vil vi gerne have eleverne til at se? Det kunne der måske komme en meningsfuld dialog ud af.

Du kan finde en samling af anskuelsestavler her.

http://inet.dpb.dpu.dk/cgi-bin/anskuelsestavler.pl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s