Et lille eventyr – Teori U.


Jeg har lavet en rejsebeskrivelse til U-rejsen. (Scharmer 2008). Et lille eventyr.

Forestil dig, at du vil finde ind til kilden til din dybeste erkendelse og dit højeste potentiale. . Du (I) skal ind i tre verdener og på vej der ind møder du (I) tre modstandere. 

I den første verden får du kontakte med dit åbne sind, så du begynder at se. På den ene side af tærsklen kan du ikke se noget, som du ikke ved i forvejen, på den anden side kan du se nye ting.  Du ser nye træk i et ansigt, opdager nye nuancer i ellers velkendt musik, opdager nye argumenter, ser nyt liv i naturen, opdager nye aspekter af din undervisning osv. Din modstander på vej over i den verden  er dommeren. Han vurderer hurtigt det, han ser, hører, smager på, føler osv.  – han er dine fordomme, og når han er på scenen, så bliver du hurtig færdig med at se på verden. Det er rigtigt smart, hvis du skal videre, men ikke hvis du ønsker at lære nyt om dig selv og om verden omkring dig. Dit bedste våben mod dommeren er, at du accepterer virkeligheden, som den er, og stikker fingeren i jorden. Accept betyder, at du ser, hvad der er uanset, hvad der måtte vise sig, uden at du vurderer det.

 I den anden verden får du kontakt med dit åbne hjerte, så du kan se med hjertet. Kun med hjertet kan man nemlig se rigtigt. Eller rettere, kun med hjertet kan man se sig selv ud fra den andens perspektiv og følelser. Hjertet vil noget for den anden.  Den erkendelse giver dig mulighed for at se, at du er en del af andres liv, at du-er-i-verden, og ikke er en udenforstående iagttager. I den verden ser alting anderledes ud. Det hænger sammen! Men også her kæmper du mod en modstander. Kynikeren der ikke har noget på hjertet. Det kan være lige meget. Bliver jeg sidende i stolen, så sker der nok ikke noget, og rejser jeg mig, så sker der nok heller ikke noget, og derfor kan jeg ligeså godt blive siddende.  Kommer det mig ved? Det må de selv om. Jeg er for god til det her sted. Osv. Modgiften mod kynikeren er medfølelse og næstekærlighed.  Får du kontakt med dem, så forsvinder kynikeren som dug for solens varme stråler, og du bliver budt velkommen til fænomenologiens verden. Dem, der har været der, fortæller, at det er flere besøg værd!

I den tredje verden får du kontakt med din åbne vilje, så du kan vælge den mest optimale vej for dit liv set i lyset af det, som du har med, og det, du fornemmer, at fremtiden kalder dig til at gøre. Den åbne vilje gør, at du kan slippe det gamle (dit gamle jeg) og modtage det nye (mere autentiske jeg). Denne verden er skabelsens verden, hvor det nye bliver til – ikke blot i en blind famlen, men i dyb kontakt med nuét og en større vilje, som viser sig for dig, hvis du kommer så langt, at du tør sige: Jeg ved ikke, hvad jeg vil, men jeg vil ville noget – lad mig opdage, hvad det er. Døren ind til den tredje verden er smal. Et nåleøje, hvor du ikke kan have alt det gamle med gennem, hvis ikke du giver slip på det gamle, kan du ikke modtage det nye. Faktisk er det så smalt, at du må vende vrangen ud af dig selv, for at komme igennem. Og Frygtindgyderen venter, når du nærmer dig døren, og han er din modstander her. Han vil gøre alt for at fortælle dig, at du mister for meget, at det er alt for usikkert med det nye osv. Her skal man nok turde miste fodfæstet for en stund.

Rejsen går så videre af andre stier, der fører til andre verdener. For en ting er at finde sit højere mål med livet, noget andet er at realisere det. Derfor handler resten af rejsen om det. Først en verden, hvor du tager imod den fremtid, der ønsker at bryde frem. Derefter en verden, hvor du skaber prototyper, og aktivt afprøver dem, så du kan lære gennem handling. Og endelig en verden, hvor du integrerer og gør det nye i den helhed, som du lever i.

God fornøjelse på rejsen.

Carl Otte Scharmer beskriver rejsen gennem Uét med 24 principper (S. 363 – 421, Teori U, 2008).

Du kan læse mere om teorien her:

En tanke om “Et lille eventyr – Teori U.

 1. Hilmar Dyrborg Laursen Indlæggets forfatter

  U-Rejsen med hjælp fra Scharmer. (Min oversættelse)

  Formålet er:
  – at gå gennem de forskellige faser i U-processen
  – At komme i kontakt med sine dybere erkendelser og forbinde disse erkendelser til konkrete handlinger.

  1. Udfordringer: Se dig selv udefra, som om du var en anden person. Hvad er de tre mest centrale udfordringer og opgaver i dit liv lige nu?
  2. Selvet: Skriv ned de tre eller fire vigtigste facts om dig selv. Hvad er de vigtigste kompetencer (egenskaber) du har udviklet, eller mål du har nået til nu? (Opdrage børn, være en god lytter, tage en uddannelse etc. )
  3. Fremtidigt selv: Hvad er de tre til fire vigtigste interesse områder, aspirationer eller uudviklede talenter, som du gerne vil fokusere mere på i fremtiden. (Skrive en artikel, digt, starte en social bevægelse, udvikle dig på dit arbejde etc.)
  4. Frustration. Hvad ved dit nuværende arbejde og eller/fritidsliv frustrerer dig mest lige nu.
  5. Hvad er dine mest vitale energikilder? Hvad elsker du at gøre?
  6. Indre modstand. Hvad holder dig tilbage?
  Beskriv to eller tre situationer hvor en af nedenstående stemmer har forhindret dig i at undersøge situationen mere grundigt.
  Voice of Judgment: Der lukker ned for dit åbne sind (downloading instead of inquiring)
  Voice of Cynicism: der lukker ned for dit åbne hjerte (disconnecting instead of relating)
  Voice of Fear: der lukker ned for din åbne vilje (holding on to the past or the present instead of letting go.

  7. Gnisten. Hvilke nye sider af dig selv og hvilke nye spørgsmål og temaer har du bemærket de sidste dage eller uger?
  8. Dine fællesskaber. Hvem udgør dine fællesskaber, og hvad er deres højeste håb for din fremtidige rejse? Vælg tre personer med forskellige perspektiver på dit liv. Hvad ville de håbe på, hvis de så på din fremtid gennem deres øjne?
  9. Helicopter. Se på dig selv fra oven. Hvad gør du? Hvad prøver du at gøre i dit professionelle og personlige liv?
  10. Helicopter II: Se på “your community/organization/collective movement” fra oven: Hvad prøver du at gøre kollektivt på din nuværende rejse.
  11. Fodspor. Forestil dig at du rykker frem til afslutningen på dit liv. Se tilbage på dit liv. Hvilke fodspor vil du gerne have sat? Hvad vil du gerne huskes for?
  12. Hjælp. Se på dit liv nu fra fremtidens sted gennem en anden persons øjne. Lev dig ind i personen og tænk på hvordan du kan hjælpe ham (dig). Hvilke råd ville du give? Mærk efter hvad dit råd er og skriv det ned.
  13. Intention. Vend tilbage til nutiden. Lad din intention udskrystallisere sig i forskellige billeder. Skriv den ned så konkret som muligt. Kerneområder som du vil arbejde med i dit fremtidige professionelle, sociale og personlige liv.
  14. Give slip. Hvad er du nødt til at give slip på, hvis du vil føre din intention ud i virkeligheden? (Adfærd, tankemønstre etc). Hvad må dø?
  15. Frø. Hvad i dit nuværende liv udgør spirerne for den fremtid, som du ønsker at skabe?
  16. Prototyper. Kan du beskrive en prototype, hvor du de næste tre måneder kan undersøge og opdage det nye i praksis? (Blive klogere på ideen gennem handling).
  17. Mennesker. Hvilke mennesker kan hjælpe dig med at virkeliggøre dine fremtidige muligheder? Hvem kunne være dine nøglehjælpere og partnere?
  18. Handling. Hvis du skulle føre din ide ud i livet, hvilke praktiske skridt kunne du så tage de næste tre til fire dage?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s