Hør nu efter, følg nu med….vær opmærksom!
Mindfulness indføres stadigt flere steder rundt om i verden som modvægt til en stresset hverdag med mange skift, krav til bl.a. større faglighed og et overfyldt medielandskab, hvor vi konstant bombarderes med indtryk, som både voksne og børn skal forholde sig til. Og hvor ofte oplever vi ikke, at vores opmærksom er et andet sted end der, hvor vi er? Den delte fleksible opmærksomhed, hvor vi holder mange bolde i luften og ofte forstyrres og afbrydes, fokuserer ofte på meget andet end det, som vi er igang med lige nu.
Hvad mon det betyder for elevernes udbytte af undervisningen? “Hør nu efter”, siger vi lærere til eleverne, men vi lærer dem ikke altid, hvordan man lærer at høre efter og være opmærksom. Det er som om, at vi tror, at det er noget, som man bare kan eller ikke kan. Men hvad nu hvis, det kan læres, som man kan lære at læse eller spille fodbold?
“Hjerneforskeren Peter Vestergaard Poulsen, lektor og ph.d. Anne Maj Nielsen og dr.phil. Jes Bertelsen – og en lille håndfuld lærere – er nogle af dem, der har trænet meditation og empati med folkeskoleelever i 3. og 5. klasse, og som har oplevet forbløffende gode resultater……
Børn, der har meditation på skoleskemaet, er bedre til at koncentrere sig, bedre til at holde uro ude, bedre til at berolige sig selv – og klasserummet har et meget lavere støjniveau og en venligere stemning. Det betyder færre konflikter og mindre mobning.” (http://www.folkeskolen.dk/68038/mindfulness-og-empati-i-skolen–den-noedvendige-empati)
Jeg har studeret fænomenet et par år i både teori og praksis, og jeg har ofte tænkt på, at der må være ret mange pædagogiske perspektiver i det. Man lærer bl.a. at blive stille indeni, fordybe sig, koncentrere sig, være opmærksom osv., hvilket er meget vigtigt både set i forhold til vores helbred, vores livskvalitet, og i forhold til vores mulighed for at lære noget i dybden. Men gennem mindfulness får vi også mulighed for at lære noget om os selv, og alt det der foregår i kroppen, sindet og følelserne. Vi lærer noget om, hvem vi er, og det er vel også det, at dannelse handler om. Måske er tiden er kommet til, at bevidst nærvær (mindfulness) bør blive en større del af en perspektivrig praksis i den danske skole?
Du kan se mere om mindfulness her under, hvor jeg har samlet nogle kilder på området. Se desuden Fra videnssamfund til visdomssamfund hvor jeg skriver lidt om stilhedens muligheder og henviser til litteratur.
Mindfulness i praksis
Nærvær i skolen – Risskov skole.
Hvad kan vi bruge det til i skolen?
Hvad er mindfulness?
Mindfulness er ikke teknikkerne eller et nyt pædagogisk koncept. Det er en evne til at være opmærksom på særlig måde, som altså er mere eller mindre udviklet i alle mennesker.
Det er den mentale evne til målrettet at bringe bevidsthed til ens sansning i nuét. Hvad er det, jeg oplever lige nu? Hvad føler jeg? Hvad tænker jeg? Hvad mærker jeg i kroppen? Hvad er der af lyde i rummet omkring mig? Hvad er der af farver og former? I de fleste definitioner er det understreget, at der er tale om et ikke-vurderende nærvær. Det handler med andre ord om, at blive bevidst om det, der er lige nu, uanset om det føles behageligt eller ubehageligt.
Et par eksempler på definitioner:
“Bevidst nærvær er den form for tilstedeværelse der kommer af at være opmærksom på det der er i nuet, uden at bedømme eller vurdere.” The mindfull way. Mark Williams m.fl. Akademisk Forlag 2008, s. 55.
“Mindfulness er en speciel form for opmærksomhed. Det handler om at være fuldt bevidst og opmærksom på den situation eller det øjeblik, man befinder sig i. At ens opmærksomhed er der, hvor man befinder sig rent fysisk. At man er opmærksom på kaffen, mens man drikker den……Det handler ikke om at undgå, at tankerne vandrer, for det kan man ikke. Det handler om at blive bevidst om, at det sker, når det sker, og så igen rette opmærksomheden mod det aktuelle øjeblik, man befinder sig i.” Mindfulness – manual til bevidst nærvær. Morten Sveistrup Hecksher m.fl. 2010, s. 21.
Jon Kabat-Zinn definerer det på videoen her:
Forskellige øvelser.
Et par sites hvor du kan finde mere information.
Free the mind. En dokumentarfilm af Phie Ambo.
Forskning på området. (University of Wisconsin-Madison. Center for Investigating Healthy Minds). Publicerede artikler fra Center for Investing Healthy Minds. Richard Davidson m.fl.)
Stilhedsrevolutionen.dk. (Efteruddannelse og gratis træningsmateriale).
Liste over resurser fra Center for Investegating Healthy Minds.
En del af bøgerne er oversat til dansk.
Books on meditation and mindfulness
- Train Your Mind, Change Your Brain: How a New Science Reveals Our Extraordinary Potential to Transform Ourselves – Sharon Begley
- Radical Acceptance – Tara Brach
- The Art of Happiness – His Holiness the 14th Dalai Lama
- Seeking the Heart of Wisdom: The Path of Insight Meditation – Joseph Goldstein & Jack Kornfield
- Mindfulness in Plain English – Bhante H. Gunaratana
- Peace Is Every Step: The Path of Mindfulness in Everyday Life – Thich Nhat Hanh
- Full Catastrophe Living – Jon Kabat-Zinn (Findes som lydbog på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IiSQO6gS9e0)
- Wherever You Go There You Are – Jon Kabat-Zinn
- Lovingkindness: The Revolutionary Art of Happiness – Sharon Salzberg
- The Mindful Brain – Dan Siegel
- The Mindful Way Through Depression – Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn
- Wide Awake: A Buddhist Guide for Teens – Diana Winston
Books for mindfulness with children and adolescents
- Planting Seeds: Practicing Mindfulness with Children – Thich Nhat Hanh (Author), Wietske Vriezen (Illustrator)
- Conscious Discipline – Dr. Becky Bailey
- The Mindful Child – Susan Kaiser Greenland
- Building Emotional Intelligence – Linda Lantieri
- Mindful Teaching and Teaching Mindfulness – A Guide for Anyone Who Teaches Anything – Deborah Schoeberlein
Mindfulness in education websites (see CIHM Education FAQs here)
- Learning to BREATHE: A mindfulness curriculum for adolescents
- Inner Kids Program
- Inner Resilience Program
- Mindful Schools Program
- MindUP Program
- Still Quiet Place Program
- Stressed Teens Program
- Wellness Works in Schools Program
- The Center for Mindfulness at UMASS Medical School
- SMART – an education teacher renewal program
- The Garrison Institute – and their Initiative on Contemplation and Education
- Oxford Mindfulness Center – link not currently working but address is correct
- Center for Contemplative Mind in Society
- Mindfulness in Education Network
- Association for Mindfulness in Education
- Brown University Contemplative Studies Initiative
Nærvær i skolen – Risskov skole: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nkpHE66KwbQ#!
Jeg har ikke sat mig ind i mindfulness skal jeg starte med at sige, men det jeg hører og ser rundt omkring lader mig tilbage med samme bekymring som Biesta – vi “bestemmer” hvad barnet skal blive til, når det er “rigtigt”. Men spændende diskussion.
Tak for din beskrivelse af mindfulness – nu ved jeg allerede meget mere, og jeg ser, at det kan give mening i den enkeltes liv (og det gør det jo tydeligvis i dit). Jeg er dog stadig skeptisk hvad angår mindfulness som pædagogiske metode, idet vi (måske) herigennem søger at tilbyde individuelle løsninger på problemer, som er sociale eller samfundsmæssige.
Anmeldelse af Mindfulness i pædagogikken.Nikolaj Flor Rotne, Didde Flor Rotne. http://www.folkeskolen.dk/504658/mindfulness-i-paedagogikken
Jeg har selv studeret bogen, og min vurdering er, at den er fremragende som introduktion til mindfulness og de mange pædagogiske muligheder, der er i mindfulnesspraksis. Letforståeligt klart sprog, der tydeligt viser, at forfatterne har indsigt i det, som de skriver om.
Hensigten med bogen er med deres egne ord, at “bidrage til at etablere mindfulness-kulturer som modspil til den stress, selvoptagethed og mangel på tid, som dele af vores samfund er præget af. Det har også være hensigten at give de pædagogiske praktikere en grundlæggende, forskningsbaseret indsigt i mindfulness, så de er kvalificerede til at påbegynde en selvpraksis. Bogen har også villet vise, hvordan indre stilhed og relationskompetence styrkes.” s. 163. Jeg synes, at det er lykkedes rigtig godt.
Andy Puddicombe: All it takes is 10 mindful minutes. Inspirerende oplæg på TED. 10 min. http://www.youtube.com/watch?v=qzR62JJCMBQ
Videnskabenligt perspektiv på mindfulness: http://www.youtube.com/watch?v=5TeWvf-nfpA&list=HL1363030589&feature=mh_lolz
Ny forskning peger på, at mindfulnesstræning kan forbedre vores arbejdshukommelse og dermed vores testresultater. http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/03/how-meditation-might-boost-your-test-scores/
Link til den videnskabelige artikel her:
http://pss.sagepub.com/content/early/2013/03/27/0956797612459659.abstract
Abstract
Given that the ability to attend to a task without distraction underlies performance in a wide variety of contexts, training one’s ability to stay on task should result in a similarly broad enhancement of performance. In a randomized controlled investigation, we examined whether a 2-week mindfulness-training course would decrease mind wandering and improve cognitive performance. Mindfulness training improved both GRE reading-comprehension scores and working memory capacity while simultaneously reducing the occurrence of distracting thoughts during completion of the GRE and the measure of working memory. Improvements in performance following mindfulness training were mediated by reduced mind wandering among participants who were prone to distraction at pretesting. Our results suggest that cultivating mindfulness is an effective and efficient technique for improving cognitive function, with wide-reaching consequences.
Richard Davidson: “In the United States, about 15 per cent of children aged under 13 are on stimulant medication for attention deficit hyperactivity disorder and the long-term maintenance is deleterious. Attention is something we can learn. We can learn to concentrate and focus, so if these strategies are incorporated in a widespread way, in particular in schools, then we can avoid many of the problems we see today.” : http://www.scmp.com/magazines/post-magazine/article/1201087/my-life-richard-davidson.
Mindfulness in Schools: Richard Burnett at TEDxWhitechapel: http://www.youtube.com/watch?v=6mlk6xD_xAQ
Fin video om træning af opmærksomheden så vi kan vælge at bruge den på både vores tanker og vores sanser. Burnett mener, at vi skal lære børnene det i skolen…..
Mindfulness and Neural Integration: Daniel Siegel, MD at TEDxStudioC: http://www.youtube.com/watch?v=LiyaSr5aeho
http://mindfulnessinschools.org/
The mindfulness in school project
Mere forskning http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121029161452.htm
The researchers highlight six neuropsychological processes that are active mechanisms in the brain during mindfulness and which support S-ART. These processes include 1) intention and motivation, 2) attention regulation, 3) emotion regulation, 4) extinction and reconsolidation, 5) pro-social behavior, and 6) non-attachment and de-centering.
Hør Lone Fjordbak fra Århus Universitet fortælle om mindfulness og det forskningsmæssige grundlag. http://vimeo.com/49673046
Online kursus om buddhisme og moderne psykologi. “Buddhism & Modern Psychology” is a MOOC (Massive Open Online Course) offered through Coursera and taught by Robert Wright of Princeton University. Se evt. mere her: https://www.coursera.org/course/psychbuddhism
Thanks for one’s marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage yourself to continue
your great writing, have a nice evening!
Reblogged this on Mindfulness in education and commented:
Efter at have været på internat på MBSR-uddannelsen ved Århus Universitet de sidste dage, og oplevet det bevidste nærværs betydning i kraft af nogle fremragende lærere (Lone Fjordback og Jacob Piet), der var rigtig dygtige til at skabe et rum, hvor nærværet kunne opstå, så får jeg lyst til at reblogge dette indlæg, som jeg tidligere har skrevet.
Børns livskundskab: http://www.bornslivskundskab.dk/category/forside