Kend dig selv! (Billedet på bloggen)


Billedet er taget fra Studiegården, der er en af de mange bygninger ved Læreruddannelsen i Nørre Nissum.

Gnothi seauton (græsk: kend dig selv). Tidligere gik formaningen ud på, at man skulle kende sin underordnede plads i forhold til de olympiske guder og samtidig stolt vedkende sig de evner, man nu faktisk havde. Man skal ikke sætte sit lys under en skæppe, men man skal heller ikke lade det overstråle gudernes, for så er man hovmodig. (Hybris). (Peter Thielst).

Hos Sokrates får betydningen en drejning i retning af refleksion og selvkritik. At kunne tage bestik af, hvad man rent faktisk ved om sig selv- og af hvad man ikke ved.

Kend dig selv”, eller som det mere præcise udtryk var. “husk at drage etisk omsorg for sig selv.”, som der stod over porten til templet i Delphi, var et udtryk for, at man skulle drage omsorg for, at man kendte det sted, hvorfra verden åbnede sig for en, dvs, at man så at sige skulle være tro mod den måde, hvorpå fænomenerne viste sig for en her og nu og ikke via andres opfattelser og forforståelser.” Finn Thorbjørn Hansen. At stå i det åbne. 2008, s.81.

I den sidstnævnte betydning bliver ‘Kend dig selv’ således en påmindelse om, at læreruddannelse også handler om lærerens dannelse og personlige stillingtagen. Det håber jeg, at det kan blive med!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s