Det andet tema handler om dannelse set i et sociologisk perspektiv, dvs. samfundsudviklingens betydning for den pædagogiske opgave der ligger i undervisning, opdragelse og dannelse: Hvilke pædagogiske tendenser gør sig gældende i senmoderniteten og hvorfor? Hvilke særlige udfordringer er knyttet til opdragelse og dannelse i senmoderniteten? Hvordan ser de dominerende diskurser om folkeskole og undervisning ud anno 2009? Hvilke pædagogiske teorier kan bidrage med frugtbare perspektiver på de afledte udfordringer og dilemmaer?
Dannelsesspørgsmål er samfundsspørgsmål i to betydninger. Pædagogisk virksomhed foregår i en samfundsmæssig kontekst, der dels påvirker opdragelse og dannelse og dels bliver påvirket af opdragelse og dannelse:
Hvis vi skal forstå de dominerende pædagogiske tendenser skal vi også forstå den samfundsmæssige baggrund for disse tendenser.
Og hvis vi skal tage stilling til hvad eleverne i skolen skal dannes til som mennesker, så må vi bl.a. vide noget om det samfund, som eleverne skal være mennesker i.
“Man can learn nothing except by going from the known to the unknown”
Citat: Claude Bernard. ”An Introduction to the Study of Experimental Medicine” 1927